Üdvözöljük az Alabástrom Kennel, Orosz Fekete Terrier - Mestertenyészet weboldalán!
Magyar verzió English version  

Mindennapok a Fekete Terrierrel,

...hogyan válasszunk fajtát, kiskutyát?

Használhatósága:

Tenyésztői célját tekintve testőrről és házőrzőről kell beszélnünk, aminek elé kell azonban helyeznünk családcentrikusságát, intelligenciáját, ragaszkodását, amiből kifolyólag elsősorban olyan embereknek ajánlom, akik társra vágynak. Kiváló alkalmazkodóképessége révén lakásban és kertes házban is jól tartható. Nyugodt természeténél fogva nem rágja szét lakásunkat és nem zavarja ugatással szomszédainkat, kivéve, ha a mi ajtónkon kopogtatnak:)

Zóra
Alabástrom Hanka

Viselkedése idegenekkel:

Egy szeretettel felnevelt „orosz” soha nem fog ellenünk támadni, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Bár barátságos kölyöknek ismerjük meg, de egy éves kora után jelentkeznek őrző-védő tulajdonságai, és támadólag léphet fel idegenekkel szemben, ha ő azt veszélyesnek ítéli meg ránk nézve. Ezért fontos, hogy kutyánk feltétlenül engedelmeskedjen nekünk minden körülmények között, hiszen egy testőr típusú fajtával van dolgunk. Ezt akkor se hagyjuk figyelmen kívül, ha kölyökkorától barátságos kutyának neveltük idegenekkel szemben! Különösképp számítsunk erre, ha kutyánkat becsibészeltük!!!!

Természetesen a felneveléssel nagyon erősen befolyásolhatjuk az őrző-védő tulajdonságokat.

Nagyon jó a memóriája, így nagyon sok barátunkat megjegyzi. Akiket többször lát a társaságunkban és ha az illető szeretettel közeledik felé, nem kell tartania tőle. Sőt mindig kitörő örömmel fogja üdvözölni.

Viselkedése más állatokkal:

Lévén, hogy egyáltalán nem agresszív, sőt nyugodt és kiegyensúlyozott, ezért bármilyen fajtájú kutyával, macskával, egyéb állatfajjal együtt tartható. Ha idegen kutyák társaságába visszük, nem kötözködik, amennyiben nem provokálják. A kistermetű kutyákat általában nagyon szereti, de ha az mégis belekötne, akkor inkább kikerüli, nehogy bántania kelljen.

 Zóra és Korál

Alabástrom randi

 Alabástrom Ledogor

Alabástrom Ditmár

 

Más kutyákhoz hasonlóan ő is szereti a társaságot. Ezért ha tehetjük, vegyünk mellé másik kutyát vagy állatot, ne unatkozzon, amikor magára hagyjuk. Viszont amikor mi hazaérkezünk, onnantól kezdve csak mi létezünk számára, és nem mozdul mellőlünk. Ezért szoktam „árnyéknak” is nevezni őket.:)

Tulajdonságai:

Rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott. Naphosszat képes feküdni, ezért tartható jól lakásban is, de ha játékról van szó, akkor másodpercek alatt lehull róla a nyugalom és rohan velünk úszni, labdázni, sétálni, túrázni vagy kutyaiskolába.

Alabástrom Ánya . . Amu Darja Báska

Szívesen tanul, hisz az egy olyan program, amit közösen csinálhat a gazdival. Sőt, „szemmel láthatóan a gazdi örömét leli ebben a játékban”, hiszen minden jól végzett munkáért nagyon megdicséri őt:). Neki pedig az a legfontosabb, hogy a sze-retett gazda örüljön. !Ideális kísérő kutya, akinek nemcsak elegáns a megjelenése, de tekintélyt parancsoló is. Így egészen biztosan háborítatlan lesz a sétánk. Remekül őrzi autónkat, szállodai szobánkat, illetve bármilyen helyiséget, ahol huzamosabb ideje tartózkodik.

Csodálatos intelligenciája, gyors tanulási képessége folytán az az illúziónk támad, hogy érti az emberi nyelvet. Óriási lelke van, aminek közepében mi állunk! Ha tehetné, mindig pár méteres körzetünkben tartózkodna. Sőt simogatási vágyunkat is maximálisan kielégíthetjük rajta. Ő állja a sarat.

Szerintem az orosz fekete a legnagyobb méretű öleb.:))

Alabástrom Ánya és Zóra
Alabástrom Báska
Al. Fedor "Balu" (5hónapos)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

    Amu-Darja Báska                 Korál és Zóra              Alabástrom Ditmár              Ditmár

Igen nagy a fájdalomtűrő képessége, így elég nehéz észrevenni, ha fáj valamije!! (Az állatorvosok szerint a fekete terriert állva lehet műteni). Erre a sajátosságára nagyon oda kell figyelni, mert ugyanazzal a betegséggel más fajták sokkal rosz- szabb állapotban vannak, mint amit az OFT mutat!!!!! Így azok az állatorvosok, akiknek nem volt még dolga a fajtával, az enyhének tűnő tüneteket elbagatellizálhatják, holott valószínű, hogy kedvencünknek nagyon komoly baja van. Ezért mindig makacsul ragaszkodjunk hozzá, hogy komolyan vegyék amit mondunk, ha tényleg úgy látjuk, hogy baj van!!! Ehhez viszont nekünk kell nagyon jól ismerni kutyánkat! Nagyon fontos megjegyezni: semmi sem normális, amit a kutyánk eddig nem csinált! Tehát bármi eltérést tapasztaljunk is kutyánk viselkedésében, keressük meg az okát, mert biztos, hogy van!!!
Rendszerint valami rendellenesség.

Velem 18 év tapasztalata íratta le a fenti a gondolatokat, higgyék el igazam van!:))

Videlkedése gyerekekkel:


Al. Atamán


            Zóra és Korál                            Zóra

 

Al. Halif

        
 AL.Foma,Halif,Koppány     

 


         Alabástrom testőrök                      Al. Ditmár kölykök

Az orosz terrier nem bobtail! De mint a képeken is látható, a családhoz tartozó gyerekekkel maximálisan barátságos, viszont idegen gyerekekkel már korántsem biztos, hogy az!

És akkor most itt kérnék meg nagyon szépen mindenkit, hogy akinek kisgyermeke van, soha semmilyen körülmények között ne hagyjon magára kisgyereket semmilyen fajtájú kutyával, még egy tacskóval, vagy csivavával sem! Akármennyire megbízható a kutyánk, akármennyire békés, akármennyire nem történt még soha baj, a kutya ösztönlény és ösztönösen, gondolkodás nélkül cselekedhet olykor, mindenféle rosszindulat nélkül és megtörténhet a baj!

Szőrzete:

Az oft. szőre rendszeres ápolást igényel!!

A haját be kell fonni, hogy lásson és ne gyulladjon be a szeme. Szakállát este, evés után ki kell mosni és szárazra törölni, a szőrét pedig szigorúan hetente 1x ki kell kefélni, majd átfésülni! Viszont ha szánunk rá időt, akkor a szép szőre által egy rendkívül elegáns és mutatós kutyát kapunk. Ha nincs időnk kefélgetni, vagy nem akarjuk kiállításra vinni, akkor a legcél-szerűbb a szőrzetét rövidre nyíratni. Márciusban érdemes „áttrimmeltetni” a szőrét. Ez a fekete terriernél nem a hagyo-mányos trimmelést jelenti, amivel az elhalt szőrzetet a fedőszőrrel együtt szinte teljesen eltávolítjuk, hanem csak az aljszőrt kell kiszedni akár egy nagyon sűrű fésüvel, majd a rajtamaradt szőrt fazonra nyíratni. Innentől számítva - a szőr növekedési gyorsaságát figyelembe véve - 2-3 havonta át kell nyíratni. Ha kinnt tartjuk kutyánkat, novembertől hagyjuk a szőrét megnőni, hogy a télen ne fázzon, estleg januárban átnírhatjuk kicsit, de innentől kezdve még szigorúbban fésüljük és távolítsuk el a gubancosodásra hajlamos aljszőrt. Az orosz terriernél a szőrszálak nem hullanak ki könnyen, mivel hullámos a szőr, ezért van szükség a kefélgetésre, különben a folyamatosan cserélődő szőrszálak benne maradnak a bundában, a szőr összegubancolódik, benemezesedik és kellemetlen szagú lesz. Ráadásul a nemez alatt nem szellőzik a bőr és a gombák, bacik könnyebben megtelepednek. Amennyiben folyamatosan ápoljuk, nem fogjuk érezni a jellegzetes kutyaszagot. Ápolatlanul semmiképpen se hagyjuk kutyánkat, mert az sok probléma okozója lehet! Ha nekünk nincs időnk ezzel foglalkozni, bízzuk kutyakozmetikusra! Ha pedig nyíratni akarjuk, lehetőleg olyanra bízzuk, akinek nagy gyakorlata van a fajta felkészítésé- ben, különben erős meglepetések érhetik a gazdikat, amikor meglátják a frissen nyírt kutyát!

Viszont kérve-kérek mindenkit, hogy ne vegyen orosz feketét, ha nincs ideje ápolni vagy ápoltatni, mert azt mindenki megszenvedi, elsősorban a kutya!!

Példának álljon itt két kép! A képeken ugyanaz a kutya látható délelőtt és 6 órás kőkemény, mindenkit megviselő (ketten dolgoztunk rajta) fizikai munka után: délután!! Ugye mekkora a különbség?? Most sokan azt mondják, „ez nem ugyanaz a kutya”. De IGEN kérem, ez ugyanaz kislány! És kérem ne mondják azt, hogy nem éri meg a munka, már akár a látvány miatt is!!

Ezért a munkáért, törődésért cserébe viszont semmihez sem hasonlítható, ragaszkodó társat kapunk, aki vidámságával, intelligens viselkedésével, tapintatával sok örömet szerez majd nekünk!!!


Úgy is rangsorolhatnám, hogy „VANNAK KUTYÁK, VANNAK DELFINEK, ÉS VAN AZ OROSZ FEKETE TERRIER.”

Kívánom, hogy tapasztalja meg Ön is!!!

Takács Lilla.

 

Egy kis segítség: miket mérlegeljünk, amikor kutyafajtát választunk?

Mielőtt kutyát veszünk, alaposan tájékozódjunk:

- milyen ápolást, kozmetikát, nyírást igényel a szőrzete, tudjuk–e vállalni ennek költségeit, esetleg mi tudunk-e erre időt szakítani, illetve megtanulni az ápolását,

- lakásban, kertben fogjuk-e tartani, mekkora a hely és mozgásigénye a fajtának, lesz-e időnk, lehetőségünk ez utóbbi kielégítésére,                                                                                                                                                                  Ahogy feljebb is taglaltuk az OFT egyaránt alkalmas lakásban és kertben való tartásra is.                                                         -Lakásban való tartását részben jelleme teszi lehetővé, mivel az OFT nyugodt és nem ugatós. Természetesen ha hangokat, csengetést hall az ajtón kívülről, azt le fogja reagálni.                                                                                                       Lakásban tartásnál reggel és este biztosítanunk kell számára a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást, mozgatást. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor lakásban semmilyen kutyát sem tartsunk!!!                                                                                            

Pl. minél kisebb termetű a fajta, általában annál mozgékonyabb, ugatósabb és élénkebb vérmérsékletű, de általában kisebb területen, lakásban is ki tudja mozogni magát. A nagyobb méretű kutyák (pl. bernáthegyi, újfundlandi, leonbergi, OFT, dog) ezzel szemben nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevésbé ugatósak, kevésbé izgágák napközben, viszont hosszabbtávú sétáltatásokat igényelnek.

- szokásairól, temperamentumáról (mennyire ugatós, mennyire emberközpontú, mennyire hajlamos elcsavarogni, mennyire könnyen kezelhető a természete, stb.), mennyi foglalkozást igényel. Milyen könnyen szocializálódik, azaz, milyen hosszú  az a folyamat, amivel megtanul az emberek világában kultúráltan élni, viselkedni.

Meg tudjuk-e ezeket mi tanítani az adott fajtának, vagy szükséges kutyaiskolák szakértő segítségét kikérni és időt áldozni arra, hogy elvigyük kedvencünket ezekre a foglalkozásokra.

-használati irányáról, azaz mi van bekódolva a génjeibe, mi fogja vezérelni a tetteit, ,(szánhúzó, kajtató, vadász, pásztorkutya, őrző-védő esetleg testőr típusú kutyáról van szó), ami elsődlegesen határozza meg a fent említetteket: egyéniségét, temperamentumát, mozgásigényét, családhoz, emberekhez való viszonyát, tanulékonyságát, majd ezek gondos mérlegelésével kell  döntenünk arról, hogy biztosan ezzel a fajtával és tulajdonságaival kívánunk-e együtt élni még legalább 10 évig!?

 Ha sikerült a fajtát kiválasztani, akkor már csak arról kell dönteni, hogy fiú vagy lány kutyus legyen?

Kan kutyánál:

- Számolni kell azzal, hogy erősebb egyéniség, így határozottabb fellépést, erősebb kezeket igényelhet a nevelése.                       -Tüzelési időszakban esetleg lefogyhat, ha túl közel vannak a környékén a tüzelő szukák, ezt fokozhatja, ha már fedezett.           -Itt szeretném azt a tévhitet eloszlatni, miszerint ha egy kan nem fedez életében, akkor abból problémái lehetnek. Nos ez nem igaz! Sőt ha fedezett, akkor már meglesznek a pozitív élményei, azaz pont így lehet neki nehezebb, ha tüzelő tüzelő szuka van a közelében.                                                                                                                                                                               - Továbbá a kan kutyák felemelt lábbal pisilnek, így kiégetik vizeletükkel a magasabb növényeinket, hacsak nem óvjuk meg azokat kis kerítésekkel.

Szuka kutyus:

-Az esetek nagy százalékában könnyebben kezelhetőbbek mint a kanok és bújósabbak, kedvesebbek is,                                      -Tüzelési időszakban, általában egy évben 2x, meg kell oldani az elzárásukat, hogy ne férhessenek hozzá a kanok, ne legyenek nem kívánt almok.

Mit tehetünk, ha mégis létrejön egy nem kívánt nász?

Azonnali hormoninjekcióval az állatorvos meg tudja akadályozni a vemhességet, ez azonban előfordulhat, hogy később megzavarhatja a hormonháztartását. De mindenképpen érdemes mérlegelni, különben megszületik egy olyan alom  ami mind a kutyának, mind a gazdának sok feladatot, problémákat okozhat, amit tetőz a kölykök elhelyezésének megoldása. Különösen indokolt, ha fiatal szukáról van szó, akinek még nincs befejeződve a fejlődése. A hormonális úton elnyomott tüzeléseket viszont egyáltalán nem javaslom, mint ahogy a szuka idő előtti, vagy indokolatlan kipakolását sem. Ha hormoninjekciókkal akadályozzuk meg a szuka tüzelését, ez zavarokat okozhat a hormonrendszerben, ami a későbbi egészségi állapotát is károsan befolyásolhatja.

Amennyiben tenyészérettség előtt ivartalaníttatjuk kutyáinkat, akkor sok tulajdonságuk nem, vagy másképp fog kifejlődni. Természetesen a később elvégzett ivartalanítás is sokat fog változtatni, enyhíteni kutyánk jellemén, keménységén

A szőrzetről:

Az OFT szőrzete is alkalmas lakásban való tartásra.

Hatalmas tévhit, miszerint rövidszőrű kutya való lakásba!

Aki már tartott, az pontosan tudja, hogy a rövidszőrű kutyusokból egész évben pereg a szőr, ami mint a tűlevél áll bele szőnyegbe és a padlórésekbe. Hiába keféljük, tisztítjuk ruhával rövidszőrű ebünket, nem tudjuk megelőzni a szőre pergését.

Az OFT-t viszont rendszeresen kell kefélni hisz nemezesedésre hajlamos, ezért viszont a lakást is sokkal könnyebb utána tisztán tartani, hiszen a heti fésülés fogja kiszedni a kutyánkból a szőr 80%-át. A többi, ami fekvésnél kikenődik a bundájából, az pedig a porszívó keféjével remekül összeszedhető.

Ugyanez vonatkozik a pumikra, pulikra, uszkárokra és minden nemezesedésre hajlamos szőrű fajára is, azaz őket is inkább javasolom lakásban való tartásra! Természetesen vegyük figyelembe a természetüket, hely és mozgásigényüket, mennyire ugatós fajtáról van szó stb., ahogy azt a fejezetünk elején is taglaltuk.

Nem tartoznak viszont ebbe a kategóriába, a félhosszú és selymes szőrű kutyák: pl. golden retriever, szetterek, amelynek selymes szőrszálai megint csak folyamatosan és akadály nélkül csúsznak ki a bundából, így rengeteg takarítást igényel az ő lakásban való tartásuk is!