Üdvözöljük az Alabástrom Kennel, Orosz Fekete Terrier - Mestertenyészet weboldalán!
Magyar verzió English version  


A fekete terrier különböző tipusai

Visszatekintve az oroszországi dokumentumokat és fényképeket a fekete terrier kialakulásáról, a fajta csak a 80-as
évek végétől kezd egységesebb képet mutatni. Ez időtájban kerültek be hazánkba is az első egyedek, ahol a külföldi állományá- hoz hasonlóan a tenyésztés során rövidesen 3 típust lehetett megkülönböztetni. Ez valószínűleg attól függött, hogy az adott vonalban mely, a kialakítás során felhasznált fajta ( rottweiler, airedale terrier, óriás schnauzer, újfundlandi) tulajdonságai domináltak.

Így voltak (vannak) a könnyebb, terrieresebb felépítésű, mozgékonyabb idegrendszerű, elegáns mozgású, sokszor göndörebb de durvább szőrtípusú egyedek. Fejük is hosszabb, elegánsabb, terrieresebb. A csontozat is kissé könnyebb,
de megfelelő vastagságú. Testük kvadratikus, rövid, feszes ágyéki résszel. A hátulsó végtagok megfelelően szögelltek de
a lábszár sokszor lehetne hosszabb, a mozgás elegáns, könnyed. Élénk, kiegyensúlyozott viselkedés jellemzi őket. A szőrszín lehetne mélyebb fekete. Ez a típus általában későn érik. Egy évesen még nyurgák, nagyon kölyök kinézetük van. Három éves korukra vállnak éretté és lesznek készek.

Illusztráció:

. .

Másik típusa a rusztikusabb megjelenésű, tömörebb csontozatú, lomhább mozgású és viselkedésű kutyák. Szőrük egyenesebb, fényesebb, feketébb de puhább. Megjelenésükben több dolog az újfundlandira emlékeztet, így fejük is rövidebb, erősebb agykoponyai résszel. Gyakori náluk az előre harapás. Bőrük lazább, a fej burkolt. A robosztus csontozat gyakran nehézkes mozgást von maga után. Törzsük sokszor hosszabb, olykor laza háttal. Ezek a kölykök általában hamar, már 1 éves korban ’készen’ vannak, így 3 évesen már nehézkesek, robosztusak.

- illusztráció.

Illetve harmadik típusa a schnauzeres megjelenésű, ritkább, rövidebb de durvább szőrű egyedek. Érdekes, hogy ez a szőr bizonyos vonalaknál hamar kiszürkül. Méretben sokszor kisebbek, testük masszív. Fejük középhosszú, arányaiban az arcorri rész hossza közel azonos az agykoponyáéval. Temperamentumban gyakran támadékonyak. A hátulsó végtagok sokszor erősen szögelltek, amit általában a hosszabb lábszárcsont okoz.

Ez a három típus előbukkan a tenyésztés során valamennyi országban. Ez a tenyésztésnek egy természetes állapota, fejlődési szakasza. Mivel ez egy fiatal fajta, bizony még ma is születhet az alomban kiskutya barna rottweiler jegyekkel. Születhet újfundlandira vagy schnauzerre hasonlító kiskutya is, bár orosz fekete terrier alomról van szó. Azaz a kutya fenotípusában megjelenhetnek a tenyésztés során felhasznált fajták egyes tulajdonságai.

És bár főleg Oroszországban nagy létszámú a fajta, a vonalak összeolvadása még napjainkban is tart. Mint minden fajtánál, itt is hihetetlenül fontos a felelős tenyésztői munka,azaz nem szabad találomra, felelőtlenül fedeztetgetni a kutyákat, mert az nagy hibákat hozhat létre ...

A fajta egységesítése hosszú tenyésztői folyamat eredménye, de már a Világ és Európa kiállításokon felvezetett fekete terrierek zömében homogén állományt mutatnak. Ez a tendencia jellemzi hazánkat is a 2000. év fordulójától. A kitartó munka eredményeként kialakult az a standardban leírt típus, amit egyszerűen csak „oroszos típusnak” nevezünk.


Takács Lilla.

       
       
Kezdőoldal, Mi is az OFT?, Pár szó rólunk, Mindennapok az OFT-vel, Az OFT megszületése, Az OFT történelme, Az OFT típusai

Kutyáink, Akikre büszkék lehetünk, Unokáink, Köszönöm, Standard, Kölyökinfó, Linkek, Elérhetőség
a weboldalt készítette: